Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@kbenergy.gr ή στα τηλέφωνα 2632022080-22081-24077 για να σας στείλουμε αναλυτική προσφορά

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Θα πάρουν όλοι, αλλά ίσως λιγότερα από 100 Κιλοβάτ


Την πρόθεση να ικανοποιήσει όλα τα αγροτικά αιτήματα για χορήγηση από τη ΔΕΗ όρων σύνδεσης με το δίκτυο, εκφράζουν, μιλώντας προς το energypress αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ και προς τούτο υπάρχει συνεχής διαβούλευση με τις υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ως γνωστόν σε περίπου 2000 αιτήματα από τα συνολικά 6.200 που έχουν κατατεθεί. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν, λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων, υψηλή δυσκολία απορρόφησης της ισχύος.

Αυτό που γίνεται το διάστημα αυτό είναι αναλυτική καταγραφή του συνόλου των αιτημάτων και εξειδικευμένη αντιμετώπιση τους ανά γραμμή μέσης τάσης. «Θα υπάρχουν γραμμές που τα αιτήματα είναι λίγα και θα μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν θα υπάρχουν και άλλες που η αντιμετώπιση θα είναι πιο σύνθετη» δηλώνεται στο energypress. Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρηθεί η ικανοποίηση όλων των αγροτικών αιτημάτων; Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές εξετάζονται τρείς λύσεις, καθώς και ο συνδυασμός τους. Ειδικότερα:

• Η μεταφορά του αιτήματος σε γειτονική γραμμή: Ο αγρότης θα κληθεί, εάν έχει διαθέσιμο χωράφι σε άλλη περιοχή με λιγότερο επιβαρυμένες γραμμές, να κάνει αίτηση για ισοδύναμη επένδυση σε εκείνη την περιοχή, που θα εξεταστεί με βάση την ημερομηνία της αρχικής κατάθεσης.

• Ο επιμερισμός της δυνατότητας απορρόφησης της γραμμής στα αιτήματα που της αντιστοιχούν: Αντί δηλαδή να εγκριθούν οι αιτήσεις για ισχύ 100 Κιλοβάτ σε κάθε επένδυση (όπως είναι οι περισσότερες) να «πάρουν» όλοι από 60 ή 70 Κιλοβάτ, ανάλογα με τη χωρητικότητα της γραμμής και το πλήθος των αιτήσεων που αναλογούν σε αυτή.

• Η κατασκευή νέας γραμμής μέσης τάσης: Τυπικά κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται, καθώς υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, επειδή υπάρχει η βούληση ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων εξετάζεται και αυτή η λύση, με διάφορες τεχνικές επιλογές μικρότερου κόστους. Το πρόβλημα είναι ποιος θα πληρώσει για την κατασκευή των νέων γραμμών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται διαδικασία συνεννόησης με το υπουργείο Γεωργίας για πιθανή χρηματοδότηση μέρους των εξόδων από τα αγροτικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Εξετάζεται τέλος και ο συνδυασμός των παραπάνω λύσεων, όπως για παράδειγμα η μεταφορά αιτημάτων ώστε να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα και κατασκευή στη συνέχεια νέας γραμμής.

Ξεκίνησε

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο ηπειρωτικό δίκτυο είχαν υποβληθεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, χρονική περίοδος κατά την οποία οι επαγγελματίες αγρότες διατηρούσαν προτεραιότητα έναντι των λοιπών νέων αιτημάτων, περίπου 6200 αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 100 kW, που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 612 MW.

Η ΔΕΗ, αφού κατέγραψε τον εξαιρετικά μεγάλο όγκο των αιτημάτων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που υποβλήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 3851 τον Ιούνιο του 2010, αγροτικών και μη, και τα αντιστοίχησε με τα δίκτυα μέσης τάσης που διαχειρίζεται ξεκίνησε τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, για τους νομούς και τις γραμμές που είχαν τη μεγαλύτερη ευχέρεια απορρόφησης ισχύος, λόγω μη δέσμευσης ισχύος από προηγούμενα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ.

Τα υπόλοιπα

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης δείχνει ότι περίπου το 1/3 της ισχύος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε 2000 αιτήματα, αναφέρεται σε τέτοια δίκτυα, με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Αυτά η ΔΕΗ τα έχει ουσιαστικά ικανοποιήσει.

Υπάρχουν άλλα 2.000 περίπου αγροτικά αιτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η δυσκολία αναφέρεται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα υφιστάμενα φορτία όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ. Η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2011.


[14/02/2011-ΠΗΓΗ:  www.energypress.gr]