Οι ίδιοι οι αγρότες μπορεί να μην κερδίσουν τελικά χρήματα, ή τουλάχιστον τόσα χρήματα όσα τους υποσχέθηκαν, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους. Οσοι ανέλαβαν να τους εξυπηρετήσουν όμως σίγουρα βγήκαν κερδισμένοι, καθώς το κόστος μιας μελέτης για να υποβληθεί η αίτηση στη ΔΕΗ κυμάνθηκε από 3.000 - 10.000 ευρώ. Το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί έως σήμερα από αγρότες είναι 6.200.
Ο κ. Δημήτριος Δημογιάννης, πρόεδρος του Παμφιωτικού Αγροτικού Συλλόγου, είναι ένας από τους 350 αγρότες του νομού Φθιώτιδας που υπέβαλαν αίτηση στη ΔΕΗ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Ηδη έχουν εγκριθεί 150 αιτήσεις και η δική του βρίσκεται στο τελικό -γραφειοκρατικό- στάδιο. Για να φτάσει, ωστόσο, σε αυτήν την «ευτυχή κατάληξη» ο δρόμος ήταν μακρύς και κυρίως γεμάτος πρόθυμους «αρμόδιους» να τον εξυπηρετήσουν, φυσικά με το αζημίωτο.
«Ξαφνικά, με το που βγήκε τον Ιούνιο ο νόμος για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών που προέβλεπε ότι και οι αγρότες μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ένα σωρό καταστήματα πώλησης φυτοφαρμάκων μεταμορφώθηκαν σε μελετητικές εταιρείες». Ολοι απέκτησαν εξειδίκευση τα φωτοβολταϊκά. Οσοι ενημέρωναν τους αγρότες για τα φωτοβολταϊκά φρόντιζαν να υπονοήσουν ότι αν αναλάβουν οι ίδιοι, η χρηματοδότηση από την τράπεζα είναι εξασφαλισμένη, επισημαίνει.
Ερευνα αγοράς
Ο ίδιος αποφάσισε να κάνει μια έρευνα αγοράς προκειμένου να αναθέσει κάπου τη σύνταξη της μελέτης για τη δική του επένδυση.
«Την πρώτη φορά που απευθύνθηκα σε μια εταιρεία για να μου κάνει τη μελέτη για να καταθέσω την αίτηση, μου ζήτησαν 10.000 ευρώ», εξηγεί. Η δεύτερη εταιρεία ζητούσε πιο λογικές τιμές, περίπου 5.000 ευρώ. Οι ακριβές τιμές των εταιρειών που αναλάμβαναν τις μελέτες αποτέλεσαν τον λόγο που η ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) αποφάσισε να «αναλάβει δράση», σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Τζαννέτο Καραμίχα. «Η παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ προς όφελος των αγροτών είναι κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό μας. Με την παρέμβασή μας εκλογικεύθηκαν οι τιμές των μελετητών που πριν ήταν στα 15.000 ευρώ», τονίζει στην «Κ». Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΕΓΕΣ συνεργάστηκε με τέσσερις συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες αναλάμβαναν τις μελέτες για τους αγρότες, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν στα 3.000 ευρώ σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα. Περίπου 1.000 αγρότες προτίμησαν να υποβάλουν αιτήσεις «μέσω» της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ο κ. Δημογιάννης από την άλλη αποφάσισε να αυτονομηθεί. Πλήρωσε τελικά για την αίτηση 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της περιβαλλοντικής μελέτης που ήταν αναγκαία για την περιοχή όπου βρισκόταν το κτήμα του.
500 ευρώ το παράβολο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράβολο που ζητάει η ΔΕΗ για την υποβολή αίτησης για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 kW -αυτό είναι το όριο της επένδυσης που επιτρέπεται στους αγρότες- είναι 500 ευρώ. Επίσης, η περίφημη «μελέτη» που απαιτείται είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να συλλεγούν από τους αιτούντες. «Αν κάποιος τα συγκεντρώσει μόνος του, το κόστος περιορίζεται κατά πολύ», επισημαίνει ο κ. Δημογιάννης. Ο ίδιος σκέφτεται μάλιστα να εγκαταστήσει εκτροφείο σαλιγκαριών «κάτω» από τα φωτοβολταϊκά. «Εγώ δεν φεύγω από το κτήμα μου», απαντάει σε εκείνους που λένε ότι οι αγρότες αναζητούν μια λύση για να κάθονται και να παίρνουν χρήματα.
Ισως τελικά οι τιμές που πέτυχε η ΠΑΣΕΓΕΣ να μην είναι και τόσο συμφέρουσες.
Εταιρεία στην οποία απευθυνθήκαμε -τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αλλά δεν τα δημοσιοποιούμε για ευνόητους λόγους- μας είπε ότι θα αναλάμβανε τη μελέτη για 1.000 ευρώ χωρίς το κόστος του παράβολου της ΔΕΗ. Σύνολο, δηλαδή, 1.500 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές που πλήρωσαν πολλοί αγρότες στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν συντάχθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις.
(Καθημερινή, 29/1/2011)