Έλλειψη διαφάνειας από τη ΔΕΗ και δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων φωτοβολταϊκών στα υπάρχοντα δίκτυα, διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε αναλυτική πρότασή του προς τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ζήτησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πέραν των επιμέρους τεχνικών θεμάτων για τα οποία ο ΣΕΦ υπέβαλε αναλυτικές προτάσεις, εστίασε ιδιαίτερα στα θέματα διαφάνειας που σχετίζονται με τη σειρά προτεραιότητας που δίνονται οι προσφορές όρων σύνδεσης και στην έλλειψη δημοσιοποίησης των σχετικών στοιχείων. «Η έλλειψη αυτή διαφάνειας, πέραν του ότι δεν είναι σύννομη, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος.
Μεταξύ των θεμάτων που θίγει ο ΣΕΦ στην αναλυτική επιστολή του (http://www.helapco.gr/ims/file/news/2011/HELAPCO_RAE_Diavoulefsi_31Mar2011%282%29.pdf), αναφέρονται και τα παρακάτω:
Ο Διαχειριστής Δικτύου (η ΔΕΗ δηλαδή) δεν τηρεί την προθεσμία των 4 μηνών που ορίζεται από το νόμο, σε σχέση με το χρόνο κατάρτισης της προσφοράς σύνδεσης (ν.3851/2010, άρθρο 3 παρ. 2). Στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, την πρόοδο στην εξέτασή τους, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα της εξέτασης (παροχή προσφοράς σύνδεσης ή άρνηση) δεν δημοσιοποιούνται από το Διαχειριστή Δικτύου (π.χ. με ανάρτηση των σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο), ούτε παρέχονται από τα στελέχη του, κατόπιν σχετικών προφορικών ή γραπτών αιτημάτων των ενδιαφερομένων. Σημειώνουμε ότι η πρακτική αυτή είναι αντίθετη με τα προβλεπόμενα:
- Στο ν.3851/2010 (άρθρο 2 παρ. 12): «..... Κατά τη διαδικασία αυτή τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες δημοσιοποιούνται με ευθύνη του αρμόδιου Διαχειριστή στο διαδικτυακό του τόπο.»
- Στο σχέδιο του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου (άρθρο 13-12): «Ο Κύριος του Δικτύου παρέχει στους Χρήστες, κατόπιν αιτήσεώς τους, στοιχεία για τη λειτουργία και την προβλεπόμενη ανάπτυξη του Δικτύου, ιδίως προκειμένου αυτοί να μελετήσουν τις δυνατότητες σύνδεσης εγκαταστάσεών τους στο Δίκτυο. Τα στοιχεία αυτά παρέχονται το συντομότερο δυνατόν, και οπωσδήποτε εντός 30 ημερών από την παραλαβή της σχετικής αίτησης.»
• Η χωρητικότητα του Δικτύου, για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών, ξεπερνά, κατά πολύ, αυτήν που υπολογίζει ο Διαχειριστής Δικτύου. Με χρήση του διαθέσιμου εξοπλισμού δικτύου (συμβατικοί και ηλεκτρονικοί ρυθμιστές τάσης, πυκνωτές κλπ), αλλά και των δυνατοτήτων των σύγχρονων αντιστροφέων (ελεγχόμενη έγχυση αέργου και πραγματικής ισχύος), η χωρητικότητα υφισταμένων γραμμών Μέσης Τάσης μπορεί να προσεγγίσει το θερμικό τους όριο. Παράλληλα, μπορούν να κατασκευαστούν νέες γραμμές ή/και επεκτάσεις υποσταθμών, για την εξυπηρέτηση ομάδων επενδυτών και την επίτευξη περαιτέρω διείσδυσης. Υψηλή διείσδυση φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δίκτυο θα έχει θετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, την ποιότητα του Δικτύου και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του κόστους των προσφορών σύνδεσης που δίδονται από τη ΔΕΗ, ειδικά για τα οικιακά συστήματα, ενώ για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του υπεργολάβου για τα έργα διασύνδεσης, ώστε να επιτυγχάνεται το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Παράλληλα ο ΣΕΦ υπέβαλε προτάσεις για τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση χιλιάδων αιτήσεων φωτοβολταϊκών σταθμών για σύνδεση με το δίκτυο. Η αποφόρτιση αυτή θα επιτευχθεί αν ξεκαθαριστούν οι αιτήσεις ώστε να παραμείνουν μόνο εκείνοι οι επενδυτές οι οποίοι έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσουν άμεσα τα προτεινόμενα έργα. Έτσι λοιπόν, ο ΣΕΦ προτείνει τα εξής:
• Για όσα έργα επιβάλλεται από το ν.3851/2010 και την υπ’ αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ. 24839 (ΦΕΚ 1091 Β, 3-12-2010) απόφαση η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, αυτή να υποβάλλεται τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή και όχι κατά τη φάση της υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης. Η ρύθμιση αυτή να ισχύσει και αναδρομικά με σχετική νομοθετική ρύθμιση, για τις αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί, ώστε όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή και υποχρεούνται στην καταβολή εγγυητικής επιστολής, να το πράξουν εντός μιας δοθείσης προθεσμίας (π.χ. δύο μηνών). Μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού και εφόσον δεν έχει κατατεθεί η σχετική εγγυητική επιστολή, η αίτησή τους προς το Διαχειριστή του Δικτύου να τίθεται στο αρχείο και να μην εξετάζεται, να παύσει δε να ισχύει τυχόν σειρά προτεραιότητας που είχε αυτή.
• Να τροποποιηθεί το άρθρο 3 του Ν.3851/2010 και συγκεκριμένα το σημείο που λέει πως “Η Προσφορά Σύνδεσης ισχύει για τέσσερα (4) έτη από την οριστικοποίησή της και δεσμεύει τον Διαχειριστή και τον δικαιούχο” και να γίνει “Η Προσφορά Σύνδεσης ισχύει για τέσσερα (4) έτη από την οριστικοποίησή της και δεσμεύει τον Διαχειριστή και τον δικαιούχο. Ειδικά στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών σταθμών, η Προσφορά Σύνδεσης ισχύει για έξι (6) μήνες από την οριστικοποίησή της”.
[ΠΗΓΗ: www.energypress.gr]