Υπέρ του μοντέλου του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του διαχειριστή του δικτύου, και όχι της λύσης ΙΤΟ, τάσσονται κατηγορηματικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε άλλη λύση δεν συνεπάγεται την ανεξαρτησία του.
Κι αυτό γιατί όπως λένε σε έγγραφο με τις θέσεις τους που απέστειλαν προς την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπριμπίλη, σε κάθε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος ο διαχειριστής να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη του δικτύου, δηλαδή της ΔΕΗ, και όχι εκείνα της αγοράς, και να μην αντιμετωπίζει ισότιμα όλους του παίκτες.
Τέτοιος κίνδυνος είναι, να δεσμεύει, παραδείγματος χάριν ο διαχειριστής, ηλεκτρική ισχύ υπέρ των θερμικών σταθμών, δηλαδή του ιδιοκτήτη του δικτύου, παραβιάζοντας την προτεραιότητα των ΑΠΕ για την είσοδός τους στο σύστημα, όπως αυτή προβλέπεται από τη Κοινοτική Οδηγία.
Στο έγγραφο που έχει παραλάβει η υπουργός, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), σημειώνει ότι το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη λύση, καθώς εξαλείφει το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση της δραστηριότητας της διαχείρισης των δικτύων, ενώ συνεπάγεται την οριστική επίλυση χρόνιων οργανωτικών προβλημάτων συντονισμού των δραστηριοτήτων μεταξύ του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Χαρακτηρίζει, δε, τα δύο άλλα μοντέλα, αυτό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος (ISO), καθώς και εκείνο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ITO), ως «υβριδικές» λύσεις που είναι πολύ περισσότερο περίπλοκες, δύσκολα εφαρμόσιμες, δυσλειτουργικές και εν τέλει ακριβότερες για όλους.
Μόνο ως ένα ματαβατικό στάδιο…
Και επισημαίνει πως η εφαρμογή τους θα είχε νόημα, μόνον ως ένα σύντομο και μεταβατικό στάδιο από το υφιστάμενο καθεστώς στο επιθυμητό, αφού σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της αγοράς θα πρέπει να εκτελείται από φορέα τελείως ανεξάρτητο (διοικητικά, νομικά και ιδιοκτησιακά) από τον κυρίαρχο παραγωγό, δηλαδή τη ΔΕΗ. Επειδή, ωστόσο - όπως σημειώνουν οι παραγωγοί των ΑΠΕ - δεν υπάρχει ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, το καλύτερο είναι να επιλεγεί μια και καλή η λύση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Ταυτόχρονα, καλούν τη κυβέρνηση να ενημερώσει την αγορά των ΑΠΕ, για μια σειρά άλλα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση του διαχειριστή, όπως π.χ. το προσωπικό που θα τον στελεχώσει, τις εξουσίες και δικαιοδοσίες του, καθώς επίσης τη σχέση του με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Το πραγματικό κόστος του λιγνίτη, τα πιο διαφανή τιμολόγια…
Πως θα βοηθούσε όμως στην πράξη την αγορά των ΑΠΕ, η επιλογή του μοντέλου του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού ; Όπως σημειώνει ο ΕΣΗΑΠΕ, θα συνέβαλε στην ανάπτυξή της, διότι θα αποκάλυπτε καταρχήν το πραγματικό κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις συμβατικές πηγές (λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Κατ’ επέκταση θα βοηθούσε ώστε τα τιμολόγια να γίνουν πιο διαφανή, και να καταρριφτεί έτσι ο μύθος ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές. Επίσης θα εκλογίκευε τα κόστη χρήσης των δικτύων, ενώ θα διευκόλυνε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δικτύων για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα.
Επιπλέον και δεδομένου ότι ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος και για τη συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου, με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ζητήματα, σαν αυτά που ενδεχομένως εμφανιστούν με τη λύση ΙΤΟ. Τέτοια ζητήματα, όπως κάποιοι φοβούνται, μπορεί να είναι η επιλεκτική αντιμετώπιση σε θέματα επεκτάσεων δικτύου, της θυγατρικής του κυρίαρχου παίκτη, της ΔΕΗ ΑΠΕ, έναντι άλλων παικτών της αγοράς.
[21/02/2011-ΠΗΓΗ: www.energypress.gr]