Μια νέα μεθοδολογία που εξετάζει τον κορεσμό ανά υποσταθμό σε κάθε περιοχή, και όχι ανά γραμμή, ακολουθεί τώρα η ΔΕΗ προκειμένου να «χωρέσουν» στο σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά φωτοβολταικά.
H μεθοδολογία αυτή, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία - όπως λέγεται αρμοδίως- υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέσα σε ένα μήνα, και συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν προ ημερών στελέχη της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με τη ΡΑΕ. Το σκεπτικό του μοντέλου, έτσι όπως παρουσιάστηκε, είναι ότι θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να ανταποκριθεί στη δέσμευση του υπουργείου ΠΕΚΑ ότι από τα 6.000 αγροτικά αιτήματα, θα ικανοποιηθούν τα περισσότερα.
Έτσι λοιπόν οι υπηρεσίες της επιχείρησης προσπαθούν να εντάξουν στο δίκτυο, εκτός από τα 4.000 αιτήματα (400 MW) για τα οποία δεσμεύθηκε το υπουργείο, τουλάχιστον άλλα 1.000 (100 MW), ώστε αθροιστικά μέχρι τον Απρίλιο να έχουν ικανοποιηθεί τα 5.000. Τα τελευταία 1.000 αιτήματα (100 MW) που είναι και τα πιο «δύσκολα», θα εξεταστούν σε τοπικό επίπεδο και κατά περίπτωση, ακολουθώντας όπως λένε οι πληροφορίες μια πρακτική ανάλογη με εκείνη που έχει εφαρμοστεί με τα αιολικά, στην Κρήτη.
Αντί για 100 kw, θα πάρει 75 kw...
Αντί δηλαδή να πάρει ο αγρότης 100 κιλοβάτ ισχύος, θα του δοθούν π.χ. 75 kw, ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, όπως μάλιστα είχε γράψει το «Energypress» (14/2/2010). Ειδικότερα στο τραπέζι έχουν πέσει μια σειρά από πιθανές λύσεις, καθώς και ο συνδυασμός τους :
• Η μεταφορά του αιτήματος σε γειτονική γραμμή: Ο αγρότης θα κληθεί, εάν έχει διαθέσιμο χωράφι σε άλλη περιοχή με λιγότερο επιβαρυμένες γραμμές, να κάνει αίτηση για ισοδύναμη επένδυση σε εκείνη την περιοχή, που θα εξεταστεί με βάση την ημερομηνία της αρχικής κατάθεσης.
• Ο επιμερισμός της δυνατότητας απορρόφησης της γραμμής στα αιτήματα που της αντιστοιχούν: Αντί να εγκριθούν οι αιτήσεις για ισχύ 100 Κιλοβάτ σε κάθε επένδυση (όπως είναι οι περισσότερες) να «πάρουν» όλοι από 60 ή 70 Κιλοβάτ, ανάλογα με τη χωρητικότητα της γραμμής και το πλήθος των αιτήσεων που αναλογούν σε αυτή.
• Η κατασκευή νέας γραμμής μέσης τάσης: Τυπικά κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται, καθώς υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, επειδή υπάρχει η βούληση ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων εξετάζεται και αυτή η λύση, με διάφορες τεχνικές επιλογές μικρότερου κόστους. Το πρόβλημα είναι ποιος θα πληρώσει για την κατασκευή των νέων γραμμών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται διαδικασία συνεννόησης με το υπουργείο Γεωργίας για πιθανή χρηματοδότηση μέρους των εξόδων από τα αγροτικά αναπτυξιακά προγράμματα.
[17/02/2011-ΠΗΓΗ: www.energypress.gr]