Τα βέλη του κατά της ΔΕΗ για το θέμα των κορεσμένων δικτύων στρέφει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και κάνει λόγο για «δικαιολογημένη αντίδραση» της ΡΑΕ η οποία ζητά περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει επίσης τη μη τήρηση προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, αλλά και την έλλειψη τεκμηρίωσης και διαφάνειας από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ. Αναλυτικότερα, οι ενστάσεις του ΣΕΦ αφορούν στα εξής:
1 .Σύμφωνα με το Ν.3851/2010 (άρθρο 3), ο αρμόδιος διαχειριστής (η ΔΕΗ εν προκειμένω) υποχρεούται να δώσει προσφορά σύνδεσης εντός 4 μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Η προθεσμία αυτή δεν τηρείται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ.
2. Χωρίς τεχνική τεκμηρίωση, ως οφείλει εκ του Ν.3468/06 (ο οποίος στο άρθρο 4 κάνει λόγο για “τεκμηριωμένους τεχνικούς λόγους”), η ΔΕΗ επικαλείται κορεσμό δικτύων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η ατεκμηρίωτη αυτή θέση έχει ήδη προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση της ΡΑΕ, η οποία, ορθώς, ζητά επαρκή και αντικειμενικά στοιχεία για να αποφανθεί για τη δυνατότητα των δικτύων να δεχθούν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
3. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά σε ανακοίνωσή της ΔΕΗ στις 1-2-2011, όπου διευκρινίζεται πως δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις φωτοβολταϊκών (ούτε καν για τον οικιακό τομέα) για θέσεις εγκατάστασης νοτίως του Αλιβερίου λόγω κορεσμού των δικτύων. Από τις σχετικές αποφάσεις όμως του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ, ως ηλεκτρικώς κορεσμένες περιοχές του ελληνικού διασυνδεδεμένου δικτύου για φωτοβολταϊκούς σταθμούς θεωρούνται, προς το παρόν, μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 kW.
4. Η ΔΕΗ οφείλει να σέβεται τη διαφάνεια και να ανακοινώνει αυτούς που λαμβάνουν προσφορά σύνδεσης, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος από τους λοιπούς ενδιαφερομένους σχετικά με την τήρηση των προτεραιοτήτων. Έως σήμερα δεν παρέχει καμία πληροφορία στους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πρόοδο του αιτήματός τους σε παράβαση και του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου (άρθρο 2-2).
5. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ στις 30-12-2010 δήλωνε (κατά παράβαση της νομοθεσίας) πως θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα έργα ισχύος έως 100 kW, αφήνοντας πίσω έργα μεγαλύτερης ισχύος που υπέβαλαν αιτήσεις νωρίτερα. Η απόφαση αυτή “διορθώθηκε” στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ λίγες μέρες μετά, χωρίς να φαίνεται ότι πρόκειται για διαφορετικό κείμενο. Η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώσει αν οι υπηρεσίες της εφάρμοσαν για κάποιο χρονικό διάστημα τη διακριτική αυτή μεταχείριση για νέες αιτήσεις σταθμών έως 100 kW.
[7/02/2011-ΠΗΓΗ: www.energypress.gr]